Ulla Pirttijärvi fikk en fantastisk start på sin musikalske karriere som medlem av den finske gruppen Angelit. Fra å være stjerne rundt om i Europa og Japan, og en av Finnlands største musikalske eksportartikler hoppet hun av og startet sin egen solokarriere midt på 90-tallet.Ulla blir i dag ofte omtalt som en av de fremste artistene i Sápmi (“Sameland”). Hun har utviklet en egen særegen stil der hun blander tradisjonelle musikalske elementer inn i sine egne låter. I 1996 traff hun Frode Fjellheim, og de to har siden jobbet sammen på hennes soloalbum:
1998: Ruošša Eanan (Warner Music)
2002: Máttaráhku Askái (Warner / Finlandia)
2008: Áibbašeabmi (Vuelie)
Sara Marielle Gaup (avbildet) er en av de fremste unge joikerne i Sápmi og blant annet kjent som vokalist i bandet Adjágas som setter sammen joik og moderne musikk.Terje Johannesen spiller trompet og gitarer og komponerer musikk for scene og film. Han er hjernen bak prosjektet Budding Rose, og har spilt blant annet med Odd Børretzen/Lars Martin Myhre, Proviant Audio, Adjagas og Levi Henriksen. Aleksander Kostopuolos fra Bodø spiller trommer og perkusjon, og er en genre- og fordomsfri utøver med sterk musikalsk identitet. Han er utdannet ved Musikkonservatoriet i Tromsø og er han med i bandet Ádjagas i likhet med Sara Marielle Gaup.
Ulla Pirttijärvi - joik
Sara Marielle Gaup - joik
Terje Johannesen - trompet, gitarer
Aleksander Kostopuolos - trommer, perkusjon
ÁRA
Språket kan en ikke kvele. Det lever i det i talte ordet, i musikken og i våre relasjoner.
Språket finner alltid sine egne veier gjennom nye møter, gjentatte samtaler, uventete utvekslinger og kreativitetens uovervinnelige kraft. Når det moderne samfunnet vokser, trampes minoriteter alt for lett ned av tankeløs byråkrati. Styrken og motstanden mot denne utviklingen finnes hovedsakelig blant mennesker i hverdagen. ÁRA tar her en åpenbar plass, i møtet mellom samisk tradisjon og visjonær energi.
Med sitt første album ”O” skapte ÁRA nye bølger for joiken som kunstform. Et musikalsk møte som bygde broer mellom kulturelle grenser. Med sitt aktuelle andre album Vuoste virdái; ”Mot strømmen”, hyller ÁRA de mennesker som sto opp for sin opprinnelse og lærte sine barn det samiske språket på tross av det presset som den kulturelle skamfølelsen ga. En hyllest til alle de mennesker som da gikk mot strømmen, til alle i dag som går mot strømmen. De som ivaretar stolt sin tradisjon og historie, og våger å være seg selv.
Tradisjon og fornyelse, vennskap og varme, joik og improvisasjon. Det finnes ingen andre som låter helt som ÁRA.