Folk Conexions
- et treårig utvekslingsprosjekt mellom engelske og norske folkemusikere
støttet av Utenriksdepartementet
Garth Knox er fra en særdeles musikalsk familie hvor stort sett alle trakterer ulike former for strengeinstrumenter. Som fiolinist har Knox bakgrunn i klassisk- og kammermusikk. Etter endte studier fant han gradvis fram til alternative bruksmål for fiolinen, både med og uten elektronikk. I 1983 ble han medlem av Ensemble Intercontemporain og i 1990 Ardittikvartetten. Med sistnevnte har han blant annet urframført den berømte Helikopterkvartetten av Stockhausen.
Sangeren Unni Løvlid er en av våre mest profilerte utøvere innen folkemusikk, men hun har heit siden studietiden også arbeidet med samtidsmusikk. Unni har fremført verk av Arne Nordheim, Ørjan Matre og Maja Ratkje, og gjort konsertsamarbeid med blant annet støyduoen Fe-Mail.
Tord Knudsen er lysdesigner og video-improvisatør bosatt i Stavanger. Han jobber fast for Nils Petter Molvær og Punkt festivalen i Kristiansand for å nevne noen.Tord bruker levende bilder i samspill med lys, for å skape en visuell ramme på musikk i øyeblikket.
Garth Knox - viola d'amore, fiolin
Unni Løvlid - sang
Tord Knudsen - video / lysdesign
Folk Conexions
Norske folkemusikkutøvere har i dag tette bånd både til skotsk og irsk musikkliv gjennom en lang historie forankret i keltiske og norske tradisjoner. Ikke minst her på Riksscenen har vi siden åpningen i 2010 presentert mange utøvere og felles prosjekter mellom disse tre landene. Det er derimot ikke tilsvarende tette bånd til de engelsk folkemusikkmiljøene, til tross for mye felles historikk, masse spennende artister og stor aktivitet.
Gjennom det UD-støttede prosjektet Folk Conexions vil vi bidra til at våre beste musikere kan knytte sterkere bånd til ledende engelske folkemusikere slik at de kan lære av hverandre og bidra til videre utvikling av folkemusikkfeltet. I praksis vil hver enkelt produksjon bestå av en tre dagers preproduksjon på Riksscenen der utøverne møtes til en intensiv økt for å forme en konsertpresentasjon med Fiona Talkington som produsent. I noen tilfeller vil vi også benytte anledningen til å vise fram gjestenes egne prosjekter – slik vi gjorde med Sam Lee som var førstemann ute i september 2014. Deretter vil Fiona bruke sitt nettverk til å gjennomføre returkonserter i England. I alt skal vi gjennomføre åtte slike musikermøter de neste tre årene.
Riksscenen tar også med dette prosjektet et første skritt til å promotere norske utøvere internasjonalt. Både UDs egne satsinger i London (Scene Norway 1 og 2) og Jazz Conexions (Fionas første Conexions i samarbeid med Nasjonal Jazzscene) har bidratt til å sette Norge på det engelske musikkartet. Det er derfor nå naturlig å utvide paletten med å presentere noen av våre fremste folkemusikere, både unge og vel etablerte. I denne sammenheng er det også verdt å nevne at Fiona har en unik plattform i BBC 3 og i musikktidsskriftet Songlines til å promotere de artistene som deltar. Blant de mest aktuelle spillestedene i England utover festivaler som vil få tilbudet, kan nevnes Kings Place i London, St. George’s i Bristol, The Nest Collectiv - Sam Lees egen folkemusikklubb i London og Cecil Sharp House som er hjemmebasen til English Folk Dance and Song Society.Folk Conexions er støttet av Utenriksdepartementet.