Hardangervidda, Europas største høyfjellsplatå, er et av de sjeldne stedene hvor arter fra nord og sør møtes, og hvor økosystemer og tradisjoner veves sammen. For nordmenn har området lenge vært et symbol på villmark, motstandskraft og tilknytning. Kunstnere har i lang tid latt seg inspirere av naturen, mytene og rytmene her.
Kronos Quartet kjente den samme fascinasjonen da de først ble kjent med musikken til hardingfelespilleren Benedicte Maurseth, noe som førte til at de bestilte et nytt verk av Maurseth og komponist Kristine Tjøgersen. Elja er skrevet for et sett instrumenter – hardingfeler, hardingbratsj og hardingcello – spesiallaget av felemakeren Ottar Kåsa.
Elja omfavner de resonnerende strengene, alternative stemmingene og de omsluttende lydene fra disse unike instrumentene. Med Evelina Dembackes visuelle design blir scenen forvandlet til et levende miljø, fylt med skapninger og vill natur.
Maurseth og Tjøgersen tilhører en ny generasjon norske komponister som er dypt engasjert i miljø, sted og hvordan vi oppfatter omgivelsene våre. Samarbeidet om Elja skaper en lydreise som speiler Hardangerviddas sårbare natur, og belyser hvordan klimaendringer påvirker dette unike høyfjellsområdet.
Dette verket er en del av feiringen av 50-årsjubileet til Kronos Quartet, som markerer fem tiår med å sprenge musikkens grenser. Sammen med Maurseth og Tjøgersen gir de den tradisjonelle folkemusikken et nytt uttrykk – og publikum en sjelden mulighet til å oppleve forvandling i sanntid.
Komposisjon av
Benedicte Maurseth
Kristine Tjøgersen
Fremført av
Benedicte Maurseth
Kronos Quartet
Visuell design av
Evelina Dembacke
Musikk bestilt av
Kronos Quartet
Carnegie Hall
Visuell design bestilt av
Riksscenen
Festival Musica
Ultima
Støttet av
Det Norske Komponistfond
Kulturrådet
Statens kunstnerstipend
Komponistenes vederlagsfond
Music Norway
Bergesenstiftelsen
Ernst von Siemens Musikstiftung
Et samarbeid mellom
Riksscenen
Ultima
foto: Ingo Biermann